sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

100% ruista olkaa hyvät

Leipäinnostuksen keskellä pitkään on muhinut ajatus ruisleivänkin teosta. No viikolla laitoin juuren kuplimaan ja lauantaina se alkoi tuoksahtaa lupaavalle. Lauantai illalla lisäsin jauhot raskia varten ja jätin vellin muhimaan yön yli.

Aamulla astiassa odotti mukavasti kuplinut ja kuohunut raski. Tuoksu: hapan.

Aamulla sekaan karkeita ruisjauhoja niin paljon kuin puulastalla kykeni sekoittamaan ja taikina nousemaan muutamaksi tunniksi.

Taikinan noustua jaoin sen 2 palaan ja tein 2 litteää ruisleipää. Ja se juuri! Meinasin ihan kokonaan unohtaa ottaa sen talteen!

Leivät pääsi vielä uuniin nousemaan muutamaksi tunniksi (35 astetta) ja lopulta 250 asteessa 18 minuuttia keskitasolla. Uunista suoraan pyyhkeiden sisään pehmiämään ja eikun odottelemaan.Odotus palkitaan ja hieman vielä lämmin leipä lohkeaa mukavasti, ja on helppo leikata (no okei oli hiukan ohkainen leipä mutta pehmeää siis sisältä)

Maku: taivaallinen, vaikka itse sanonkin. Kunnon ehta ruisleivän maku, päällä hiukan sulanutta voita. Olisi pitänyt odottaa sen nakkisopan kanssa, tämä kuuluu sen kanssa yhteen. Noh huomenna sitten töissä ;)

Elämäni eka, alusta asti itse tekemäni ruisreikäleipä onnistui yllätyksekseni kertaheitolla ja vieläpä ilman hiivaa!

Ainekset: ruisjauhot, vesi, suola ;)

NAM!

Ei kommentteja: